Pàgines

ARQUITECTURA O CONSTRUCCIÓ SOSTENIBLE ?

ARQUITECTURA O CONSTRUCCIÓ SOSTENIBLE ?
(El Periódico 2-3-02)

La sostenibilitat és un concepte ampli i complexe que implica l’equilibri entre el medi natural, l’ús de la tecnologia i les necessitats socio-culturals d’una col.lectivitat.

Aquesta complexitat ha estat recollida tradicionalment per l’arquitectura mentre que la construcció, entesa com una part de l’arquitectura, ha assumit els aspectes tècnics i ha permés executar algunes de les premises establertes per l’arquitectura. Si bé, tota arquitectura és construcció, no tota construcció és arquitectura: no és suficient incorporar determinats gadgets ,(artefactes), per l’estalvi energètic a la coberta, a la façana o a les finestres d’un edifici. Els elements necessaris per la sostenibilitat han d’estar integrats en la matriu formal i funcional dels edificis i formar un tot unitari.

Nosaltres defensem una arquitectura sostenible. Perquè és capaç per una banda, de retrobar, a un cost raonable, l’equilibri tecnològic i energètic i per l’altra, anant més enllà de les imposicions de les lleis uniformadores i conservadores del mercat, de proposar usos i significats nous atenent els canvis emergents. Per exemple, l’ús dels hivernacles i patis interiors per raons d’estalvi energètic i control de la temperatura i la humitat poden crear espais intermitjos sugerents, de la mateixa manera que la recuperació de les cobertes dels edificis en jardins, per raons ecològiques, poden sugerir una nova lectura de la ciutat.

Fer arquitectura sostenible significa aplicar equilibradament les noves tecnologies i mai convertir-les en una excusa per vendre una imatge determinada com sembla que succeix en moltes promocions públiques i privades. Significa també reinvindicar, un cop més, la capacitat motora que han de tenir les administracions envers la cultura ,(enfront a la cultura-basura del mercat), i exigir el rigor necessari a tots els professionals i les institucions relacionades amb el procés constructiu, per tal d’evitar de qualificar com a sostenibles actuacions que incorporen parcialment alguns dels conceptes que la conformen.

Fidela Frutos Schwöbel, arquitecta

Josep Maria Sanmartín Burgués, arquitecte